Η τέχνη, θέλει Τέχνη!

 

Τι είναι Τέχνη; 

 

Στην αρχαία Ελλάδα η Τέχνη είχε έναν σκοπό και αυτός ήταν καθαρτήριος. Το θέατρο είχε δημιουργηθεί για να εξαγνίζει, να θυμίζει, να θεραπεύει τις πληγές. Με τα χρόνια, αυτή η χρήση της τέχνης φαίνεται να έχει ξεχασθεί.

 

Σήμερα, πολλά "σκουπίδια" θεωρούνται τέχνη˙  είναι η τέχνη του να ξεχνάς, όχι του να θυμάσαι. Η πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη, δεν ελέγχεται από ό,τι μπορώ να καταλάβω. Τα περισσότερα τραγούδια σε κάνουν να νιώθεις άσχημα, η λογοτεχνία έχει γεμίσει με ανούσιες ιστορίες που δεν προσφέρουν τίποτα ωφέλιμο . Στην ποίηση ακόμη πιο δύσκολη η κατάσταση˙ λέξεις άρρυθμες, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι «και τώρα τι;». 

 

Όποιος έχει συναντηθεί πραγματικά με την δύναμη της Τέχνη , θα έχει νοιώσει να κινείται κάτι μέσα του που έχει την τάση να τον πάει πιο ψηλά. Η Τέχνη σου δείχνει κάτι μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να συναντάς σε άλλα πράγματα.

 

Η Τέχνη του να επικοινωνείς, να ζωγραφίζεις, να  γράφεις, να ακούς, να σκηνοθετείς, να σχεδιάζεις, να φωτογραφίζεις, να δίνεις μορφή στην ύλη  επί της ουσίας λειτουργεί θεραπευτικά. Ουσιαστικά, η Τέχνη χρειάζεται να διέπει ολόκληρη τη ζωή μας, κάθε μέρα. Η Τέχνη δεν φυλακίζεται, είναι αέναη κίνηση σε κάθε έναν  που μπορεί να τη συλλάβει.

 

Αυτή η παραποίηση και η αδυναμία να ορισθεί η τέχνη σήμερα, νομίζω, είναι για να μπορούν να χωρούν κάπου όλοι οι άτεχνοι που κρύβονται πίσω από τις λέξεις. Συναντώ ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως καλλιτέχνες, αλλά μόνο αυτό δεν είναι.

 

Η Τέχνη για να σε συναντήσει, χρειάζεται να έχεις μπει βαθιά μέσα σου και να έχεις κάνει χώρο για να έρθει και να σου δώσει τα «φώτα» της. Αλλιώς οι άνθρωποι αναπαράγουν τη μιζέριά τους με πρόσχημα αυτήν.

 

Όταν ο άνθρωπος υπερβαίνει τον άνθρωπο και συναντά τον μεγαλύτερο εαυτό του, τότε μπορεί να δώσει και να πει αυτό που θα λυτρώσει . Μόνο όταν μπορείς να χωρέσεις τον κόσμο μέσα σου, θα σου αποκαλυφθεί αυτό που είναι να αποκαλύψεις στον κόσμο.

 

Ο καλλιΤέχνης μέσω της Τέχνης που χρησιμοποιεί για να εκφραστεί μπορεί να σε πάει στο βάθος και το ύψος που ο ίδιος κατάφερε να φτάσει κατά τη διάρκεια του δημιουργήματός του.

Η Τέχνη μιλάει μέσα σε κάθε καλλιΤέχνη που έχει μάθει να αγαπά την Ύπαρξη και να σέβεται το λόγο του Ωραίου και του Απλού. Ο καλλιΤέχνης δημιουργεί  αρμονία με το έργο του,  ένα έργο που σε ανυψώνει σε εκείνο το σημείο απ’ όπου μπορείς να δεις πιο καθαρά.

Τι είναι λοιπόν Τέχνη σήμερα;

 

 

Πού είναι η αλήθεια του Καζαντζάκη, που είναι η δύναμη της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, που είναι η ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου. Τι υπέρβαση έκαναν στ’ αλήθεια μέσα τους αυτοί για να μας θυμίζουν αυτό που είναι και όχι αυτό που δεν θα γίνει πότε κάτι, γιατί δεν είναι.

Η Τέχνη του να κάνεις Τέχνη, να ποιείς,  υπάρχει σ’ αυτούς που τους ενδιαφέρει η καθαρότητα˙ η καθαρότητα στη σκέψη, στα συναισθήματα , στις πράξεις. Είναι δύσκολο να είσαι αληθινός καλλιΤέχνης, ποιητής της λάμψης της ζωής.  Θέλει Τέχνη, η τέχνη!

 

Δες ΕΔΩ:

 

 

 

Please reload

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε μας για περισσότερα άρθρα και βίντεο

  • Facebook Social Icon
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram Social Icon
Please reload

Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν : Copyright ΤΟ ΑΠΛΟ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ 

H αναδημοσίευση του συνόλου ή τμήματος άρθρου επιτρέπεται με την αναγραφή της Πηγής και του συγγραφέα του άρθρου.

September 10, 2019